Informatii despre sanatate si produse naturiste.

Agrisul

Agrișul

  • Denumire știinţifică: Ribes uva-crispa sau Ribes grossularia.
  • Denumire populară– mai sunt cunoscute si ca pomușoare.

Prezentare. Agrișul este un arbust cu o înălţime, la maturitate, cuprinsă între 60 și 150 cm. Aceasta planta aparţine familiei saxifragaceelor. Ramurile sale sunt spinoase, iar frunzele au formă lobată.
Florile acestei plante au culoare verzuie sau roșcată, de mici dimensiuni si apar la baza frunzelor în lunile aprilie și mai. Fructele sunt cunoscute sub numele de agrișe, fiind comestibile iar gustul se caracterizeaza ca dulce-acrișor. Reduse ca dimensiune, agrișele au formă ovoidală sau chiar sferică.

Culoarea lor poate fi verzuie, gălbuie sau chiar roșiatică iar recoltarea acestor fructe se face pe tot parcursul verii. Habitatul agrișului se caracterizeaza în zona montană și subalpină, prin tufărișuri și păduri.
Datorita importantei sale terapeutice , agrisul mai apare și sub formă cultivate acestea fiind prelucrate, cu succes, în industria alimentară. Agrișele au și o mare valoare medicinală, fiind bogate în săruri minerale și vitamine.
În practica naturistă, și nu numai, se face cură de agrișe, ajungându-se să se consume, în curele de dezintoxicare, până la 1 kg de agrișe pe zi.

Substanţe active importante: vitaminele A, B1, B2, C și P, calciu, potasiu, sodiu, fosfor, acizi – mai ales acidul citric, dar și acidul malic sau tartric, pectine.

Întrebuinţări. Agrișele sunt fructe mult căutat de naturiști. Datorită conţinutului lor, agrisele sunt foarte bogate în vitamine și săruri minerale si sunt recomandate în alimentaţia copiilor, fiind socotite „fructul vacanţelor de vară” petrecute la munte (agrișele sunt un excelent tonic-aperitiv, dar și un efect pozitiv pentru functia digestiva).
În practica medicinală curentă, agrișele sunt utilizate datorită calităţilor lor laxative și depurative. Au efecte, de asemenea, și în suferinţele reumatice, în gută, în afecţiunile cardiace. Totodată, sunt un bun regulator al activităţii digestive și hepatice, precum și un diuretic natural și eficient.
Agrișele pot fi recomandate, in special, și în curele de slăbire.

«
»

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *